Blåbärsbröd
- 4 st
- 30 min
- 15 tim 50 min
Blåbär skapar en härlig spänning i brödet, både med sin goda smak och karakteristiska färg. Lika gott som överraskande att servera till smakrika ostar!
Gör så här:
-
1
Arbeta samman ingredienserna till polishen. Låt stå i rumstemperatur i ca 1 timme, ställ sedan svalt i minst 12 timmar, tex över natten.
-
2
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt polishen samt de övriga ingredienserna utom saltet. Arbeta 10 minuter på låg växel tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter.
-
3
Låt degen vila i en inoljad låda i 40 minuter, stöt samman och vila 30 minuter stöt igen och vila 10 minuter.
-
4
Dela degen i 4 delar och forma försiktigt till avlånga bröd, mjöla och lägg verket nedåt.
-
5
Låt jäsa 60-75 minuter. Vänd upp bröden och lägg på plåt (så att de spricker upp vid avbakningen).
-
6
Grädda i 250 °C på sten eller plåt i ca 25 minuter till 98 °C i innertemp. Låt brödet svalna på galler innan du serverar.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Polish
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 100 g (ca 2 dl) rågmjöl, fint
- 90 g (ca 1,5 dl) vetemjöl
- 100 g (ca 1 dl) vatten
- 2 dl blåbär, tinade eller färska
Dag 2
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 250 g (ca 2,5 dl) vatten
- 820 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
- 5 g (ca 1 tsk) honung
- 15 g (ca 3 tsk) havssalt