Lajsas morotsbullar
- 12 bullar/1 stort hjärta
- 30 min
- 1 tim 40 min
Överraska dina nära på sängen med en kärleksförklaring i form av bullar på Alla hjärtans dag, eller en dag när du vill visa lite extra uppskattning. Baka med goda kryddor och rivna morötter, vilket gör att du kan bjuda på ett bröd som blir både saftigare och ger lite mer spännande än vanliga scones. Vill du ta lite längre sovmorgon kan du förbereda kvällen före och grädda på morgonen.
Gör så här:
-
1
Värm mjölken till 25 °C, rör ut jästen i mjölken. Blanda alla ingredienser
-
2
Arbeta samman alla ingredienser i en degblandare i ca 5 minuter, dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
LÃ¥t degen vila i 45 minuter.
-
4
Kavla ut degen ca 2 cm tjock, stansa ut rundlar, eller forma runda bullar som du trycker till lätt.
-
5
Låt jäsa ca 30 minuter och pensla sedan med ägg. Strö på havregryn.
-
6
Baka av på 225 °C i ca 13-15 minuter.
- Tips! Gör bullarna dagen innan fram till punkt 4. På morgonen tar du ut bullarna ur kylen, låter jäsa och grädda.
- Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 250 g (2,5 dl) mjölk, standard 3%
- 360 g (ca 6 dl) vetemjöl
- 15 g (0,5 dl) havregryn
- 2 dl morot, riven
- 40 g smör, rumstempererat
- 15 g (3 msk) strösocker
- 2 g (1 tsk) kanel, maldÂ
- 5 g (1 tsk) vaniljsocker
- 1,5 g (1/2 tsk) kardemumma, maldÂ
- 2 g (0,5 tsk) havssalt
Garnering
- 15 g (0,5 dl) havregryn