Bärtårta med maräng, mandel & vanilj
- 8-10 pers
- 30 min
- 1 tim 40 min
Härligt syrliga bär blir som kärlek i munnen när de får gifta sig med mandel och vanilj, nästintill magi. Variera med de bär du gillar, men gärna bär som är syrliga, för de blir extra goda till marängen och den krämiga mandeln. Botten funkar fint att frysa innan man gräddar.
Gör så här:
-
1
Rör ut jästen i lite ljummet vatten med lite av vetemjölet och låt stå i ca 30 minuter.
-
2
Sätt ugnen på 175 °C.
-
3
Vispa eller mixa socker, vanilj och smör.
-
4
Dela äggen och använd gulan till kakan och behåll vitan till marängen. Tillsätt äggulan ner i smörblandningen under konstant vispning till en väl blandad smet.
-
5
Blanda ner jästblandningen i smeten.
-
6
Blanda mjölet med bakpulver, vänd ner det i smeten.
-
7
Häll upp i en smord pajform.
-
8
Blanda sockret och potatismjölet till bären och toppa upp i mitten av formen. Grädda i 40 minuter och låt kakan svalna.
-
9
Vispa samman äggvita och socker över ett hett vattenbad. När marängen känns het ca 65 °C lyft bort den och vispa kall. Bred ut marängen över kakan, gratinera (beroende på din ugns värme) några minuter på grill i ugnen eller bränn av med en gaslåga.
Dekorera med bär.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 45 g (ca 3 msk) vatten
- 150 g (ca 1,6 dl) strösocker
- 150 g smör
- 3 st ägg, delade i äggulor och äggvita
- 2,5 g (ca 1/2 tsk) bakpulver
- 150 g (ca 2,5 dl) mjöl
- 5 g (ca 1 tsk) vaniljpulver, ekologiskt krossat
- 200 g mandel, malen
- 200 g vinbär eller andra syrliga bär
- 90 g (ca 1 dl) strösocker
- 24 g (ca 2 msk) potatismjöl eller maizena
Maräng:
- 3 äggvitor (se ovan)
- 150 g (ca 1,5 dl) strösocker
- 2 g (ca ⅓ tsk) vaniljpulver, ekologiskt