• Bagels med krossade linfrön och sesamfrön
  • Läsarrecept

    Bagels med krossade linfrön och sesamfrön

    • 12 st
    • 1 tim
    • 2 tim 30 min

    Lyxa till det i helgen med egenbakade bagels till frukost.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst själva.

    2.88/5

    494 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt och honung. Vill man göra kanel- och russinbagels ska russin och kanel tillsättas nu.

    • 2

      Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i ca 5 min. Degen skall vara stum och ganska hård.

    • 3

      Låt jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i ca 1 timme. 

    • 4

      Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.

    • 5

      Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas.

    • 6

      Låt bagelsen jäsa under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 minuter.

    • 7

      Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 °C.

    • 8

      Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en ren kökshandduk.

    • 9

      Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. Kanel- och russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön.

    • 10

      Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

     

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (½ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (5 dl) vatten, ljummet 
    • 30 g (5 tsk) salt
    • 40 g (2 msk) honung, flytande 
    • 660 g (ca 11 dl) vetemjöl special
    • 35 g (0,5 dl) linfrön, krossade
    • 35 g (0,5 dl) sesamfrön, oskalade 
    • 35 g (1 dl) fiberhavregryn
    • vatten, till kokning

    Pensling

    • 1 äggvita, uppvispad

    Garnering

    • 70 g (1 dl) solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön

    Liknande recept