Bagels med krossade linfrön och sesamfrön
- 12 st
- 1 tim
- 2 tim 30 min
Lyxa till det i helgen med egenbakade bagels till frukost.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst själva.
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt och honung. Vill man göra kanel- och russinbagels ska russin och kanel tillsättas nu.
-
2
Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i ca 5 min. Degen skall vara stum och ganska hård.
-
3
Låt jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i ca 1 timme.
-
4
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
-
5
Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas.
-
6
Låt bagelsen jäsa under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 minuter.
-
7
Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 °C.
-
8
Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
-
9
Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. Kanel- och russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön.
-
10
Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (½ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten, ljummet
- 30 g (5 tsk) salt
- 40 g (2 msk) honung, flytande
- 660 g (ca 11 dl) vetemjöl special
- 35 g (0,5 dl) linfrön, krossade
- 35 g (0,5 dl) sesamfrön, oskalade
- 35 g (1 dl) fiberhavregryn
- vatten, till kokning
Pensling
- 1 äggvita, uppvispad
Garnering
- 70 g (1 dl) solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön