Back to basic – grunddeg
- 30-40 st
- 30 min
- 2 tim 10 min
Finns det något godare än hembakade bullar? Här tipsar KronJästs bagare om en grym grunddeg.
Degen passar perfekt att använda till alla varianter av bullar som t.ex. kanelbullar, kardemummabullar, smörbullar, blåbärsbullar eller mandelbullar.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 10 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund, lägg tillbaks den i bunken och täck med plast eller bakduk. Låt vila i 30 minuter i rumstemperatur.
-
3
Under tiden som degen vilar gör du din önskade fyllning.
-
4
Ta upp degen och forma bullar som du lägger på bakplåtspapper. Smaksätt dina bullar med valfri smaksättning, eller gör släta vetebullar. Låt dina bullar jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 60-90 minuter eller under handduk i rumstemperatur 90-120 minuter.
-
5
Ta ut bullarna, ställ dem i rumstemperatur och pensla med ägg. Sätt ugnen på 240 °C. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bullarna har fått en gyllenbrun färg.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 300 g (ca 3 dl) vatten, kallt
- 200 g (ca 2 dl) mjölk, kall
- 1080 g (ca 18 dl) vetemjöl special
- 200 g smör, mjukt
- 200 g (ca 2 dl) strösocker
- 9 g (ca 1,5 tsk) salt
- 10 g (ca 1 msk) kardemumma, grovmalen
Pensling
- 50 g (ca 1 st) ägg, uppvispat