• Äpple- och kardemummasnurror
  • Äpple- och kardemummasnurror

    • 30
    • 40 min
    • 1 tim 40 min

    Höstens tid är äppletid! Gör ditt eget äppelmos och smaksätt bullar och bakverk. De blir härligt karamelliga och saftiga i smaken av det goda moset. Vill du ha nybakat lite oftare? Sätt en dubbel sats när du ändå är igång och frys in bullarna innan andra jäsningen. Sedan är det bara att ta fram, tina och fortsätta där du slutade när det finns önskemål om nybakat där hemma.

    2.96/5

    217 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ut jästen i 20 °C mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg ca 10-12 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 2

      Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

    • 3

      Dela degen i två bitar. Kavla ut ena deghalvan på mjölad arbetsbänk.

    • 4

      Bre ut smör på degen. Strö över socker, kardemumma och äpplemos.

    • 5

      Vik degen i ”treslag”. Kavla lite till så att degen mäter ungefär 12 cm på bredden. Skär i 2-3 cm breda strängar eller bitar.

    • 6

      Tvinna varje sträng och forma som en snurra. Lägg upp i formar på plåt. Gör likadant med andra deghalvan. Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter. Sätt samtidigt ugnen på 230 °C.

    • 7

      Pensla med ägg uppvispat i lite vatten. Strö över kardemumma och/eller socker. Grädda i 8-10 minuter.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 500 g (5 dl) mjölk
    • 100 g (1 dl) smör, rumstempererat
    • 3 g (0,5 tsk) salt
    • 110 g (1,25 dl) strösocker
    • 840 g (ca 14 dl) vetemjöl special

    Fyllning

    • 125 g (1,25 dl) smör
    • 50 g (0,5 dl) strösocker
    • 6 g (2 tsk) kardemumma, grovstött
    • 200 g (2 dl) äpplemos, av god kvalitet

    Pensling

    1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    kardemumma och/eller strösocker 


    Liknande recept