Blåbärsskorpor
- 20-25 st per längd
- 1 tim
- 4 tim
Här bjuder vi på en otroligt vacker skorpa med torkade blåbär och blåbärspulver vilket ger en riktigt fin blåbärssmak.
Du bakar enkelt 7 sorters skorpor på surdeg med den här grunddegen. De är fantastiskt goda och krispiga. Perfekta att ha på kakfatet, i picknickkorgen eller som present till någon du gillar. Om du hittar en favorit går det självklart bra att smaksätta hela degen med just den smaken. Hoppa bara över att dela degen i sju bitar och ta sju gånger så mycket kryddor att smaksätta med.
För ytterligare 6 smaker, sök på kardemumma- och apelsinskorpor, kolaskorpor, pistageskorpor, ingefära- och limeskorpor, mandelskorpor, lakritsskorpor. Samma grunddeg – olika smaksättning.
Gör så här:
-
1
Välj dina 7 favoritsmaksättningar – för tips och inspiration sök på förslagen ovan.
-
2
Lös jästen i mjölk och vatten.
-
3
Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller 15 minuter för hand.
-
4
Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar (245 g styck).
-
5
Smaksättning – för en längd (245 g)
Ta en av degbitarna (245 g) och blanda i blåbärspulver, torkade blåbär och knåda in för hand på bakbord. Låt degen vila 30 minuter övertäckt med bakduk eller plast.
-
6
Rulla degen som baguetter lika långa som plåten. Placera dem på plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täckt med bakduk eller plast.
-
7
Topping – för en längd (245 g)
Pensla med uppvispat ägg och strö på strösocker över hela längden.
-
8
Grädda längderna i 190 °C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagen efter men bör då täckas eller plastas in.
-
9
Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugn på cirka 150 °C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten i avstängd ugn med öppen ugnslucka.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Grunddeg
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 875 g (14,5 dl) vetemjöl special
- 150 g (ca 1,5 dl) mjölk, ljummen
- 100 g (ca 1 dl) vatten, ljummet
- 150 g (ca 1,5 dl) strösocker
- 150 g smör, mjukt
- 100 g (ca 2 dl) ägg
- 12 g (ca 2 tsk) salt
- 5 g (ca 1 tsk) vaniljarom
Smaksättning blåbär
För 1/7 av degen. Vill du ha samma smaksättning på hela grunddegen ta nedanstående ingredienser x 7.
- cirka 245 g grunddeg
- 2,8 g (ca 0,5 msk) blåbärspulver
- 20 g (ca 2 msk) blåbär, torkade
Topping blåbär
För 1/7 av degen. Vill du ha samma topping på hela grunddegen ta nedanstående ingredienser x 7.
- 35 g (ca 2,5 msk) strösocker
- 1 ägg