Svensk färsk jäst som har optimal jäskraft i degar för matbröd.
KronJäst är ett svenskt varumärke som har jäst degar åt såväl hemmabagare som bagerier och konditorier i mer än 125 år. Jästen är ”hjärtat i degen” och har den betydelsefulla uppgiften att göra brödet poröst samtidigt som det ger smak och arom.
Jästen bryter ner stärkelse/socker till koldioxid och alkohol (etanol). Koldioxiden bildar små gasbubblor, vilket gör att degen jäser och blir luftig. Den lilla mängd alkohol som bildas av jästen finfördelas och hålls kvar i degen under jäsningen och försvinner under gräddningen.
I ett paket KronJäst, färsk (50g) finns det 500 miljarder jästceller. Placerar man dessa efter varandra så räcker de 750 km. En jästkub innehåller även vatten, som avdunstar något under lagringstiden.
Jästceller består av vatten, protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och B-vitaminer och är helt fritt från gluten. Det mesta av proteinet utgörs av enzymer, som är avgörande vid jäsning av bröd. Jästcellerna i KronJäst är av stammen Saccharomyces cerevisiae.